Transport gratuit pentru comenzile mai mari de 500 RON! Doar in Romania.

Postat la 03/10/2024
de
Enterocolita – sfaturi și recomandări pentru prevenirea și tratamentul afecțiunii gastrointestinale


Enterocolita – sfaturi și recomandări pentru prevenirea și tratamentul afecțiunii gastrointestinale

Enterocolita este o inflamație care implică atât colonul, cât și intestinul subțire, fiind cauzată de inflamații parazitare, bacteriene sau virale. Aceasta afectează atât copiii, cât și adulții, manifestându-se prin deshidratare, diaree sau crampe abdominale. Prevenirea infecției implică respectarea unei igiene personale, urmarea unei diete echilibrate, precum și efectuarea unor teste și măsuri de diagnosticare de la sesizarea primelor simptome. În acest articol vei afla mai multe despre ce este enterocolita, de la cauzele și simptomele sale, până la metodele de tratament pentru enterocolită. În plus, vei descoperi modalități eficiente de prevenire și gestionare a acestei afecțiuni.

1. Enterocolita la adulți, de la cauze la manifestare - informații utile

Imagine de Darko Djurin pe Pixabay.com

Enterocolita poate să apară la orice vârstă, dar simptomele variază în funcție de sistemul imunitar și starea de sănătate a pacientului. De asemenea, această inflamație poate avea mai multe forme, în funcție de stadiu și de cauze:

  • Enterocolita infecțioasă

Aceasta este cea mai comună formă de enterocolită și de obicei se poate transmite prin consumul de apă și alimente contaminate.

  • Enterocolita antibiotic asociată

Forma aceasta a infecției poate genera complicații precum diaree severă sau inflamații și este o consecință a administrării unor antibiotice care distrug flora intestinală, permițând dezvoltarea bacteriei Clostridium difficile.

  • Enterocolita necrozantă

Enterocolita de acest tip compromite țesutul intestinal și apare de regulă la bebeluși și la adulți cu imunitate slabă.

  • Enterocolita autoimună

Tipul acesta de enterocolită este generat în urma unor boli autoimune, pe fondul cărora sistemul imunitar atacă țesutul intestinal.

Cât durează enterocolita?

Durata enterocolitei virale variază între 1-3 zile, respectiv între 3-7 zile pentru infecția bacteriană. În cazurile severe, simptomele pot persista mai mult de atât, mai ales la copiii mici sau la adulții cu imunitate slabă.

Care sunt principalele cauze ale enterocolitei în rândul adulților?

Infecția poate să apară drept urmare a factorilor de mediu, a infecțiilor sau poate fi rezultatul afecțiunilor care compromit sistemul imunitar.

  • Infecții bacteriene

Consumul de alimente solide sau lichide contaminate cu bacterii precum Salmonella, Shigella, Campylobacter și Escherichia coli reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze care provoacă enterocolita.

  • Infecții virale

Riscul de boală mai poate să existe și ca urmare a contactului cu obiecte sau persoane infectate cu virusuri precum rotavirusul, norovirusul și adenovirusul.

  • Infecții parazitare

Consumul de alimente lichide ori solide contaminate cu paraziți precum Giardia lamblia și Entamoeba histolytica predispun organismul la infecție, mai ales în condiții cu igienă deficitară.

Ce factori contribuie la dezvoltarea enterocolitei la adulți?

Persoana adultă este expusă riscului de boală ca urmare a câtorva factori de natură diferită, precum:

  • Vârsta

Cele mai susceptibile la infecții sunt persoanele care au un sistem imunitar slăbit din cauza vârstei înaintate.

  • Condiții de igienă precară

Transmiterea agenților patogeni este favorizată de neglijarea igienei mâinilor, precum și drept urmare a contactului cu obiecte sau persoane bolnave.

  • Sistem imunitar vulnerabil

Capacitatea corpului de a face față infecțiilor poate fi compromisă pe fondul afecțiunilor cronice sau drept urmare a consumului de medicamente imunosupresoare.

Care sunt simptomele enterocolitei la adulți?

Există o categorie comună de simptome specifice pacienților adulți, cu mențiunea că intensitatea acestora este influențată de starea de sănătate și de cauzele infecției.

  • Diaree

Aceasta este cea mai frecventă formă de manifestare a enterocolitei, iar în cazurile severe, diareea poate fi însoțită de sângerări, mucus sau deshidratare.

  • Crampe abdominale

Acestea apar de obicei din cauza inflamației și iritației intestinelor.

  • Febră

Intensitatea acestui simptom este influențată de severitatea afecțiunii.

  • Greață și vărsături

Pacienții diagnosticați cu enterocolită bacteriană sau virală pot să experimenteze aceste stări, care de regulă provoacă deshidratarea organismului.

  • Deshidratarea

Simptomele de diaree și vărsături specifice enterocolitei la adulți generează senzații de sete puternică, stări de epuizare și urinare redusă. De asemenea, oboseala extremă este provocată de pierderea de nutrienți și fluide prin vărsături și diaree.

2. Enterocolita la copii – care sunt principalele semne clinice de alertă?

Enterocolita la copii poate avea un impact mult mai pronunțat decât în cazul persoanelor adulte, afectând în mod deosebit sugarii și copiii mici.

Ce cauze stau la baza dezvoltării enterocolitei la copii?

De asemenea, la fel ca și în cazul pacienților adulți, cauzele enterocolitei la copii sunt variate. Cele mai comune includ următoarele:

  • Infecții bacteriene

Transmiterea enterocolitei la cei mici este rezultatul contactului cu persoane infectate sau ca urmare a consumului de alimente constaminate cu bacteriile Salmonella, Escherichia coli, Shigella și Campylobacter.

  • Infecții virale

Simptomele enterocolitei la copii sunt adesea provocate de virusuri precum rotavirusul, norovirusul și adenovirusul. Aceștia provoacă deshidratare și diaree severă, afectând în special copiii cu vârsta de până la 5 ani.

  • Infecții parazitare

Acestea sunt preponderente în regiunile cu acces limitat la apă potabilă sau unde condițiile de igienă sunt deficitare. Giardia lamblia sau Entamoeba histolytica sunt paraziții care pot provoca simptomele enterocolitei, cele mai frecvente fiind scăderea în greutate, diareea sau malabsorbția.

  • Alimente contaminate

Enterocolita se ia prin consumul de alimente care nu au fost manipulate în condiții sanitare optime sau care nu au fost depozitate la temperaturile potrivite. De asemenea, hrănirea copilului cu lapte nepasteurizat, carne sau lactate insuficient preparate termic pot crește riscul de boală din cauza agenților patogeni prezenți în aceste surse de hrană.

  • Neglijarea măsurilor de igienă

Enterocolita poate provoca simptome severe la copiii care trăiesc în colectivitate, precum școli, grădinițe sau creșe, din cauza dificultății de a menține standarde de igienă adecvate.

Ce manifestări clinice sunt asociate cu enterocolita la copii?

Acestea sunt condiționate de starea generală de sănătate a copilului, de tipul cauzei sau de gradul de severitate a infecției. Cele mai obișnuite semnalmente ale bolii sunt următoarele:

  • Diaree

În funcție de agentul patogen, acest simptom al enterocolitei la copii poate dura câteva zile și poate varia de la scaune apoase la cele cu mucus ori sânge.

  • Vărsături

Infecțiile virale cauzate de consumul de alimente contaminate pot genera pierderea de lichide și electroliți.

  • Crampe abdominale

Aceste simptome sunt similare cu cele incidente la adulți, cauzele principale fiind iritația și inflamația intestinului.

  • Febra

Acest simptom semnalează că organismul încearcă să lupte contra agenților patogeni, iar cauza infecției determină nivelul de intensitate a febrei.

  • Oboseală accentuată

Stările prelungite de epuizare indică faptul că organismul a pierdut lichide și nutrienți prin vărsături și diaree.

  • Apetit scăzut

Crampele abdominale și grețurile afectează pofta de mâncare a copilului, motiv pentru care acesta poate să sufere deficiențe nutriționale sau pierderea în greutate.

  • Deshidratarea

Formele severe ale acestui simptom pot include senzația de gură uscată, urinare redusă sau stare de letargie. Risipa excesivă de fluide prin diaree și văsrături poate deveni o urgență medicală mai ales la sugari și copiii mici.

  • Flatulențe și balonare

Aceste simptome ale enterocolitei la copii sunt provocate de tulburări digestive și inflamații ale intestinelor.

Care este impactul enterocolitei asupra sănătății copiilor?

Enterocolita poate avea efecte semnificative asupra organismului în curs de dezvoltare, influențându-i pe cei mici în următoarele moduri:

  • Deshidratarea severă

Acesta este un simptom critic de enterocolită la bebeluși și copii mici. Lipsa tratamentului corespunzător poate compromite funcțiile esențiale ale corpului, inclusiv activitatea rinichilor, a inimii și reglarea temperaturii.

  • Dezechilibre electrolitice

Diareea și vărsăturile sunt principalele cauze care accelerează dezechilibrele în nivelurile de calciu, sodiu, potasiu și a altor electroliți esențiali.

  • Întârzierea creșterii

Malabsorbția proteinelor, mineralelor, vitaminelor sau a altor nutrienți indispensabili dezvoltării poate duce la întârzieri în creștere.

  • Slăbirea sistemului imunitar

Episoadele frecvente de enterocolită vulnerabilizează capacitatea organismului de a face față infecțiilor, astfel că, cei mici sunt mai predispuși să dezvolte afecțiuni suplimentare.

3. Enterocolita - diagnosticare corectă, tratamente și remedii naturale disponibile

Imagine de unknownuserpanama pe Pixabay.com

Enterocolita se poate manifesta prin simptome severe, dar prevenția, diagnosticul rapid și tratamentele corespunzătoare pot reduce impactul asupra organismului.

Prevenția enterocolitei la adulți și copii

Respectarea măsurilor de igienă personală și alimentară este esențială pentru reducerea semnificativă a riscului de infecție.

  • Reguli de igienă a mâinilor

Spălarea temeinică a mâinilor cu apă și săpun înainte de masă și după utilizarea toaletei este o măsură indispensabilă pentru eliminarea agenților patogeni care declanșează infecțiile intestinale.

  • Reguli de igienă alimentară

Spălarea fructelor și legumelor, depozitarea alimentelor în condiții adecvate, gătirea corespunzătoare a cărnii și consumul de apă din surse sigure sunt măsuri vitale de prevenție. De asemenea, riscul de enterocolită la bebe este semnificativ redus prin alăptarea exclusivă în primele șase luni de viață.

  • Vaccinarea

Rotavirusul este una dintre principalele cauze ale simptomelor severe la copii, deci vaccinarea este vitală în cazul acestora. De asemenea, această măsură este recomandată și adulților care călătoresc în zone cu acces limitat la apă potabilă sau care nu dispun de condiții optime pentru menținerea igienei.

Care sunt soluțiile disponibile pentru diagnosticarea enterocolitei?

Diagnosticarea corectă a enterocolitei este crucială pentru gestionarea eficientă a infecției. Care sunt principalele metode de diagnostic disponibile?

  • Teste rapide pentru uz profesional

Acestea permit medicului să determine natura parazitară, bacteriană sau virală a bolii. Efectuarea unor teste rapide pentru uz profesional implică și testele moleculare sau antigenice care pot identifica prezența unor agenți patogeni precum giardia, salmonella, norovirusul, rotavirusul, oferind de asemenea informații suplimentare pentru obținerea unui diagnostic precis.

  • Teste rapide pentru boli bacteriene

Realizarea acestora ajută la identificarea bacteriilor patogene în sânge sau în materii fecale. Aplicarea unor teste rapide pentru boli bacteriene facilitează prescrierea unui tratament necesar pentru a preveni complicațiile mai ales în cazul copiilor sau a persoanelor cu imunitate slabă.

  • Teste rapide de depistare a afecțiunilor la stomac

Ulcerul gastric, infecțiile cu Helicobacter pylori sau a alte afecțiuni gastrointestinale pot fi depistate în timp util cu ajutorul unui test rapid de depistare pentru afecțiuni ale stomacului, ceea ce facilitează prescrierea unui tratament direcționat și util în prevenirea complicațiilor.

Ce opțiuni de tratament sunt disponibile pentru enterocolită?

Soluțiile de vindecare variază în funcție de severitatea simptomelor, cauza bolii și vârsta persoanei respective.

  • Tratament rehidratant

Rehidratarea organismului este vitală, chiar și în cazul simptomelor ușoare. Pierderile de electroliți și apă cauzate de vărsături și diaree pot fi compensate prin soluții de rehidratare orală care conțin săruri, zaharuri și apă. Prin administrarea acestora se restabilește nivelul optim de hidratare și echilibrul electrolitic.

  • Antibiotice și antivirale

Majoritatea cazurilor de enterocolită se vindecă de la sine, dar în situațiile severe medicul poate prescrie antibiotice pentru curățarea intestinului de bacterii. În contextul infecțiilor virale, precum cele provocate de norovirus sau rotavirus, tratamentele antivirale pot fi recomandate pentru a reduce severitatea simptomelor și a accelera recuperarea.

  • Probiotice

Acestea sunt indicate pentru reechilibrarea florei intestinale și reducerea duratei simptomelor de diaree, în special după utilizarea antibioticelor.

Enterocolita și potențialul remediilor naturiste

Opțiunile medicale convenționale pot fi completate de tratamente naturiste cu rol adjuvant, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor de enterocolită.

  • Ghimbir

Dieta pacienților diagnosticați cu enterocolită poate include consumul de ceai de ghimbir. Acesta reduce grețurile, vărsăturile, calmează crampele abdominale și poate de asemenea să amelioreze inflamația intestinală.

  • Mușețel

Ceaiul de mușețel are proprietăți calmante asupra tractului gastrointestinal, fiind o soluție indicată pentru dieta copiilor cu enterocolită.

  • Mentă

Mentolul din frunzele de mentă relaxează mușchii intestinali, iar variantele de consum variază de la ceai și până la capsule.

  • Apa de orez

Acest remediu naturist este de asemenea recomandat pacienților cu enterocolită, fiind considerată o modalitate eficace de refacere a echilibrului electrolitic și de calmare a diareei. Consumul apei de orez este indicată atât în cazul persoanelor adulte, cât și ca parte din tratamentul copiilor mici.

  • Scorțișoara

Consumul moderat de scorțișoară poate ajuta la combaterea infecțiilor bacteriene din intestin. Alimentația pentru enterocolită poate fi completată prin consumul de scorțișoară sub formă de ceai sau integrată în alimente.

În concluzie, enterocolita reprezintă o provocare semnificativă pentru sănătate, afectând atât adulții, cât și copiii mici. O abordare eficientă a acestei afecțiuni implică alimentația adecvată, respectarea regulilor de igienă, vaccinarea, utilizarea testelor rapide și aportul remediilor naturiste pentru controlul inflamației și accelerarea recuperării.

Referințe:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/b...
  1. https://www.sciencedirect.com/...
  1. https://www.sciencedirect.com/...
  1. https://www.sciencedirect.com/...

Articole recomandate

Giardia – riscuri neglijate și strategii moderne de gestionare pentru o sănătate intestinală optimă

Giardia – riscuri neglijate și strategii moderne de gestionare pentru o sănătate intestinală optimă  Giardia este un parazit microscopic, care aparține grupului de protozoare flagelate. Acesta se transmite prin contactul direct cu p...

Citeste mai mult

Rubeola – importanța vaccinării, prevenției și diagnosticării timpurii

Rubeola – importanța vaccinării, prevenției și diagnosticării timpurii Rubeola sau rujeola germană este o boală virală, contagioasă, cauzată de un virus din genul Rubivirus. Aceasta se manifestă prin simptome ușoare, dar afectează...

Citeste mai mult

Tetanos – când să îți faci griji și cum să recunoști infecția cu bacteria Clostridium tetani

Tetanosul este o infecție bacteriană gravă care poate pune viața în pericol dacă nu este tratată la timp. Cauzată de bacteria Clostridium tetani, această boală apare de obicei în urma contaminării unei răni cu spori din mediul în...

Citeste mai mult

Anticorpi – ce sunt anticorpii și cum ne protejează organismul de infecții și boli?

Sistemul imunitar al organismului nostru este o rețea complexă și sofisticată care ne protejează constant împotriva unei varietăți de amenințări externe, cum ar fi bacteriile, virusurile și toxinele. În centrul acestui sistem de ap...

Citeste mai mult

Clostridium - informații esențiale despre infecțiile provocate de aceste bacterii și impactul lor asupra sănătății

Clostridium reprezintă un gen de bacterii care cuprinde mai multe specii, dintre care unele sunt responsabile de infecții severe la oameni. Aceste bacterii sunt larg răspândite în mediul înconjurător și pot provoca afecțiuni grave, ma...

Citeste mai mult