Transport gratuit pentru comenzile mai mari de 500 RON! Doar in Romania.

Postat la 03/10/2024
de Nicoleta Adina
Giardia – riscuri neglijate și strategii moderne de gestionare pentru o sănătate intestinală optimă

Giardia – riscuri neglijate și strategii moderne de gestionare pentru o sănătate intestinală optimă

Giardia este un parazit microscopic, care aparține grupului de protozoare flagelate. Acesta se transmite prin contactul direct cu persoanele infectate, apă contaminată sau alimente, cauzând infecția intestinală numită giardioză. În rândurile următoare vei descoperi ce este giardia la adulți și copii. De asemenea, vor fi analizate cauzele, modul de transmitere, simptomele, precum și tratamentele disponibile pentru această infecție.

1. Giardia la copii și adulți - care sunt cauzele și grupurile vulnerabile?

Sursă foto: Shutterstock.com

Giardia intestinalis sau lamblia este un parazit unicelular, care tăriește în intestinul subțire atât la oameni, cât și și la animale sălbatice sau domestice. Acesta poate avea o formă activă (trofozoit) sau inactivă (chist). În primul caz, parazitul se atașează de peretele intestinal provocând inflamații. Forma inactivă sau chisturile apar pe parcurs, dar sunt o sursă majoră de infecție, iar de obicei eliminate în fecale. Când vine vorba despre cum arată giardia, acest parazit prezintă o formă caracteristică de pară sau ovală.

Giardioza este cauzată de o serie de factori, de natură diferită, care includ:

  • Apa contaminată

Aceasta este cea mai comună sursă de îmbolnăvire. Consumul de apă contaminată poate proveni din surse netratate sau nefiltrate, precum piscine, bazine, lacuri, fântâni sau râuri. De asemenea, riscul de îmbolnăvire este ridicat în mod deosebit în zonele unde infrastructura de apă potabilă nu este dezvoltată.

Este important de reținut că forma inactivă sau chisturile sunt imune la condițiile de mediu. Așadar, acestea pot rezista până la câteva luni în sol, ape sau alimente contaminate. Chisturile sunt imune chiar și aplicarea tratamentelor dezinfectante cu clor. Temperaturile ridicate favorizează proliferarea giardiei în apele de suprafață, iar inundațiile pot fi o cauză care duce la contaminarea apelor cu chisturile acestui parazit.

  • Alimente contaminate

Fructele, legumele necurățate sau spălate cu apă contaminată sunt adesea factori de risc. Pericolul de îmbolnăvire poate să existe oricând, începând de la irigarea, manipularea și până la pregătirea alimentelor. De asemenea, alimentele consumate crude sunt o sursă comună de răspândire a parazitului.

  • Contact direct

Mediile de infecție sunt și locurile aglomerate sau în care igiena este precară. De asemenea, afecțiunea poate fi transmisă direct prin atingerea scutecelor sau a fecalelor copiilor care poartă acest parazit.

  • Animale infectate

Persoanele care locuiesc în zona rurală sau lucrează cu animale sunt o categorie expusă riscului de giardioză. De asemenea, animalele sălbatice pot fi purtătoare a parazitului giardia.

Analiza categoriilor de populație cele mai susceptibile la infecție

Giardioza poate afecta pe oricine, dar există anumite categorii de persoane în cazul cărora riscul de îmbolnăvire este destul de ridicat. Această incidență poate fi legată de diferiți factori, începând de la condiții precare de igienă, mediul înconjurător și până la stilul de viață.

  • Localnici sau turiști din zonele cu condiții sanitare deficitare

Cele mai vulnerabile locuri sunt țările în curs de dezvoltare sau cele afectate în urma dezastrelor naturale. De asemenea, persoanele aflate în tranzit în aceste locuri sunt expuse riscului de boală, mai ales dacă accesul la instalații sanitare sau la apă potabilă este limitat.

  • Persoanele care practică activități în aer liber

Drumețiile, înotul în ape dulci sunt câteva dintre cele mai frecvente activități recreative în aer liber, unde persoanele pot intra în contact cu giardia. De exemplu, apa potabilă nefiltrată sau nefiartă, consumul de apă din râuri sunt surse care pot conține chisturi.

  • Copii mici și îngrijitorii

Giardia se răspândește cu ușurință în medii aglomerate, precum colectivele de la grădinițe sau creșe. De asemenea, persoanele care lucrează în instituții de îngrijire colectivă sunt categorii de risc, deoarece parazitul se poate transmite în urma manevrării scutecelor sau a materiilor fecale.

  • Persoanele cu imunitate slabă

Simptomele de giardioză sunt mai severe în cazul pacienților diagnosticați cu boli cronice sau HIV/SIDA, deoarece acestea vulnerabilizează reacția organismului la dezvoltarea infecțiilor.

2. Giardia - tipuri de infecție și semnele distinctive care afectează tractul digestiv

Imagine de Andrea Piacquadio pe Pexels.com

Giardia poate provoca simptome atât la adulți, cât și la copii, dar manifestările clinice variază în funcție de starea de sănătate, vârsta sau imunitatea persoanei în cauză. Afecțiunea este caracterizată de semnalmente, care pot să apară între 1-3 săptămâni după ce organismul a intrat în contact cu parazitul.

Intensitatea simptomelor clasifică giardioză în trei forme principale de manifestare:

  • Giardioza asimptomatică

Există probabilitatea ca persoana infectată să nu prezinte simptomele specifice, dar parazitul poate să fie ulterior răspândit în mediul înconjurător prin eliminarea chisturilor în fecale.

  • Giardioza acută

Persoanele diagnosticare prezintă tulburări digestive intense, a căror durată se poate prelungi până la câteva săptămâni.

  • Giardioza cronică

Atunci când infecția persistă, se poate croniciza, iar pacientul se poate confrunta cu simptome prelungite de-a lungul câtorva luni sau ani. De asemenea, forma cronică a infecției poate declanșa permanent sau temporar o intoleranță la lactoză. Această anomalie este generată de interferența parazitului cu celulele care produc lactoză.

Cum se manifestă infecția cu Giardia lamblia la adulți?

Giardia la adulți generează o serie de simptome comune, dar care se disting de la un pacient la altul în funcție de durată și intensitate.

  • Diaree apoasă

Acesta este cel mai comun simptom de giardia la adulți, fiind și cel mai persistent. În unele cazuri, giardia în scaun poate fi identificat după aspectul uleios al acestuia. Diareea apoasă și prelungită poate accelera deshidratarea organismului, ceea ce poate impune intervenția de urgență pentru restabilirea nivelului optim de hidratare a organismului.

  • Stare generală de apatie

Pacienții diagnosticați cu forma cronică pot acuza senzații de epuizare inexplicabilă. Aceasta este declanșată pe fondul absorbției deficitare a nutrienților, precum și din cauza deshidratării organismului prin diaree apoasă.

  • Crampe abdominale

Crampele apar în zona superioară a abdomenului și pot fi însoțite de gaze persistente sau senzația de balonare. Flatulența și balonarea sunt provocate de fermentarea alimentelor în intestinul subțire, unde funcția digestivă este afectată de parazit.

  • Greață și vărsături

Vărsăturile sunt un simptom mai puțin răspândit al infecției, dar este important de reținut că prelungirea duratei acestuia poate favoriza deshidratarea organismului.

  • Scăderea în greutate

Atașarea parazitului de pereții intestinului subțire poate interfera cu procesul de absorbție a nutrienților. Din această cauză, unele persoane pot sesiza diminuarea masei corporale sau, în unele cazuri, chiar apetit redus.

Cum se manifestă infecția cu Giardia lamblia la copii?

Simptomele la copii și adulți sunt similare, dar la cei mici sunt mai variate și în multe cazuri, manifestările clinice sunt mai severe.

  • Diareea

Aceasta poate avea o durată mai lungă decât în cazul adulților și poate fi însoțită de deshidratare severă. În acest caz, se poate impune de urgență administrarea intravenoasă de lichide.

  • Alte simptome

De asemenea, giardia la copii se mai poate manifesta, ca și la adulți prin dureri abdominale, balonare, greață și vărsături sau scădere în greutate, care poate duce la întârzierea dezvoltării.

  • Întârzierea dezvoltării

Malabsorbția nutrienților pe o durată lungă poate afecta dezvoltarea fizică și pe cea cognitivă, ceea ce poate avea consecințe inclusiv asupra capacității de învățare a copiilor.

  • Stări de agitație

Simptomele giardiei la copii mai pot include și stări de iritabilitate, provocate de disconfortul digestiv.

Complicații potențiale ale infecției cu Giardia lamblia

Complicațiile afecțiunii evidențiază cât de periculoasă este giardia, mai ales pentru persoanele care au o imunitate scăzută, copii sau adulții în vârstă. Dacă infecția nu este tratată corespunzător, atunci crește riscul de malabsorbție a nutrienților, ceea ce poate duce în timp la malnutriție sau scădere în greutate.

De asemenea, despre giardia există studii care susțin că poate duce la sindromul intestinului iritabil. Pacienții diagnosticați cu această afecțiune a tractului digestiv întâmpină modificări ale tranzitului intestinal, balonări și crampe abdominale.

Simptomele severe ale giardiei la adulți, în special la femeile adulte se mai pot manifesta prin malnutriție și deshidratare severă, existând un real pericol pentru sarcină în acest caz.

3. Giardia lamblia - prevenție sigură, diagnostic rapid și opțiuni actuale de tratament

Imagine de Tima Miroshnichenko pe Pexels.com

Giardia lamblia este un parazit protozoar care cauzează o infecție intestinală ce afectează deopotrivă, copii și adulți. Gestionarea eficientă a simptomelor implică măsuri de prevenire, aplicarea soluțiilor de diagnosticare și efectuarea tratamentului corespunzător.

Cum să previi eficient giardioza?

Protejarea organismului împotriva riscului de infecție intestinală se axează pe o serie de reguli de igienă personală și alimentară.

  • Măsuri de îngrijire personală

Spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun timp de minim 20 de secunde este vitală. Această măsură trebuie respectată cu strictețe mai ales după utilizarea toaletei, manipularea alimentelor sau a scutecelor. Dacă din anumite motive nu este posibil accesul la apă și săpun, atunci este recomandată utilizarea gelurilor antibacteriene pe bază de alcool.

  • Consumul de apă din surse sigure

Giardia lamblia este cel mai des răspândit prin consumul de apă contaminată. Utilizarea sistemelor de filtrare, fierberea apei de la robinet sau folosirea tabletelor de purificare sunt soluții care elimină paraziții, făcând astfel ca apa să fie ideală pentru consum.

  • Prepararea alimentelor

De asemenea, se impune spălarea cu apă a fructelor și legumelor înainte de consum. Alimentele trebuie gătite la temperaturi adecvate, care să omoare bacteriile și paraziții.

  • Îngrijirea animalelor

Giardia este un parazit care poate fi găzduit de animale. Așadar, pentru a preveni răspândirea acestuia este important ca deținătorii de animale să igienizeze permanent litierele, să-și curețe mâinile după contactul cu animalele și să evite atingerea materiilor fecale.

Tehnici de diagnostic și soluții pentru identificarea infecției

Imagine de Tima Miroshnichenko pe Pexels.com

Prezența giardiei se poate identifica pe baza probelor de scaun. Există câteva mijloacele de stabilire corectă a diagnosticului, fiecare cu caracteristicile sale, printre care se numără:

  • Examinarea microscopică

Această metodă presupune utilizarea unui microscop pentru a depista eventuale chisturi sau trofozoiți în probele de scaun.

  • Teste rapide pentru uz profesional

Acestea facilitează recunoașterea parazitului în probleme de scaun într-un timp scurt. De asemenea, pe baza unor dispozitive portabile, aplicarea acestor teste rapide pentru uz profesional ajută la diagnosticarea precoce atât în cabinete medicale, laboratoare, cât și în situații de teren.

  • Teste rapide pentru boli bacteriene

Acestea sunt concepute pentru a depista prezența bacteriilor sau a paraziților. Efectuarea unor teste rapide pentru boli bacteriene reprezintă de asemenea o modalitate rapidă de verificare a factorilor declanșatori ai tulburărilor gastrointestinale.

  • Teste pentru depistarea afecțiunilor stomacului

Testele sunt instrumente valoroase pe baza cărora pot fi stabilite cauzele reale care provoacă simptome digestive. Este important de reținut că un test rapid de depistare a afecțiunilor stomacului poate fi utilizat pentru a diferenția această infecție intestinală de alte afecțiuni similare care declanșează probleme digestive.

Tratamentul giardiozei: opțiuni terapeutice și planuri de acțiune

Tratamentul infecției cu giardia se axează pe soluții non invazive, precum prescrierea de medicamente cu efect antiparazitar și nu numai.

  • Tratament medicamentos

Administrarea de medicamente precum metronidazolul, tinidazolul și nitazoxanida ajută la eliminarea parazitului din tractul intestinal. Primele două opțiuni sunt prescrise celor mai mulți pacienți, în timp ce nitazoxanida poate fi recomandată în situații de intoleranță la alte medicamente.

  • Menținerea nivelului optim de hidratare

Diareea excesivă poate duce la deshidratare, un simptom sever al giardiei, care poate afecta atât copiii, cât și adulții. În caz de complicații, pacientului i se pot administra soluții de rehidratare pe cale orală sau intravenoasă. De asemenea, ceea ce trebuie să mănânci când ai giardia sunt alimentele ușor de digerat și care susțin hidratarea, precum: orezul fiert, merele, bananele, cartofii fierți și supele.

  • Rolul probioticelor

Microbiomul intestinal influențează semnificativ reacțiile organismului la infecții parazitare. Echilibrarea acestui ecosistem de bacterii benefice blochează răspândirea paraziților, deci poate reduce severitatea simptomelor cauzate de Giardia lamblia, menținând sănătatea tractului digestiv și a sistemului imunitar. Așadar, probioticele care susțin creșterea bacteriilor benefice, precum și anumite prebiotice care le hrănesc, pot fi integrate în tratamentul de recuperare a pacienților.

  • Tratament psihologic

Infecțiile cu Giardia lamblia au un impact profund și asupra sănătății mintale. De exemplu, persistența simptomelor precum oboseala, crampele abdominale sau diareea pot deveni surse de disconfort care să crească riscul de anxietate, stres cronic, afectând calitatea vieții pacientului. De asemenea, aceste dezechilibre emoționale pot să apară și atunci când infecția recidivează ori în situațiile când tratamentul nu oferă rezultate imediate. Recunoașterea și gestionarea acestor efecte psihologice nu trebuie neglijate. Astfel, terapia cognitiv-comportamentală poate fi integrată în planul de tratament pentru a ajuta pacientul să depășească și aspectele emoționale ale infecției.

Important: Giardioza poate prezenta în unele cazuri potențial de recidivă, mai ales în situații de igienă deficitară sau consum de alimente ori apă contaminată. De asemenea, pentru a elimina riscul de transmitere a giardiei se recomandă testarea tuturor persoanelor care locuiesc în aceeași gospodărie cu pacientul infectat.

În concluzie, Giardia lamblia reprezintă o provocare semnificativă pentru sănătatea publică, având un impact considerabil asupra calității vieții indivizilor afectați. Prevenirea infecției provocate de bacteria Giardia lamblia este crucială, întrucât tratarea acesteia poate ridica anumite dificultăți. Prin respectarea importanței igienei, a testării rapide și cu ajutorul tehnologiilor moderne de diagnosticare, impactul acestei bacterii poate fi redus semnificativ. De asemenea, conștientizarea și educația sunt esențiale pentru a proteja sănătatea comunității.

Referințe:

  1. https://journals.asm.org/doi/f...
  2. https://journals.plos.org/plos...
  3. https://www.sciencedirect.com/...
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p...
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p...

Articole recomandate

Cel mai bun tensiometru

Sănătatea inimii este prețioasă, iar măsurarea corectă și constantă a tensiunii arteriale are un rol important în monitorizarea acesteia. Indiferent dacă este folosit pentru monitorizarea unei probleme de sănătate existente sau doar...

Citeste mai mult

Aparat de aerosoli pentru copii - recomandări

Ajutor pentru mulți părinți atunci când cei mici se confruntă cu probleme respiratorii, aparatul de aerosoli este considerat o soluție rapidă și eficientă pentru ameliorarea simptomelor și pentru a le oferi copiilor posibilitatea de a...

Citeste mai mult

Cel mai bun pulsoximetru

Instrumente medicale esențiale în mediul spitalicesc, pulsoximetrele au devenit tot mai populare în casele oamenilor care vor să-și monitorizeze permanent starea de sănătate. Diversitatea de produse existente pe piață face deseori această ...

Citeste mai mult

Distrofie musculară - ce este, cum se manifestă și ce soluții există

Distrofia musculară este o afecțiune degenerativă și complexă, care influențează negativ abilitatea organismului de a coordona mișcările voluntare ale mușchilor. În acest articol, vom analiza în detaliu această boală, cu accent pe tipo...

Citeste mai mult

Paraplegie - ce este paraplegia, cauze, simptome, tratament și metode de recuperare și control

Paraplegia este o afecțiune destul de complicată, care afectează semnificativ calitatea vieții, provocând pierderea parțială sau totală a funcțiilor motorii și senzitive în partea inferioară a corpului uman. Prin intermediul acestui...

Citeste mai mult

Tetraplegie - ghid complet pentru înțelegerea și gestionarea afecțiunii

Tetraplegia reprezintă una dintre cele mai severe forme de paralizie, care schimbă radical viața celor afectați și a celor din jurul lor. Pierderea mobilității la nivelul tuturor membrelor, provocată de o leziune a măduvei ...

Citeste mai mult